166 ani de la abolirea sclaviei romilor

”20 FEBRUARIE 1856 reprezintă pentru romii din România data eliberării din sclavie, prin „Legiuirea pentru emancipaţia tuturor ţiganilor din Principatul Românesc”, act normativ promulgat de domnitorul Barbu Ştirbei, pe baza unui text întocmit de Petre Mavrogheni şi Mihail Kogălniceanu. Cuvântul „Ţigan”  desemna în perioada secolelor XIV-XIX o stare socială, aceea de sclav, care  nu facea parte din structura socială, fiind un simplu obiect de schimb. În funcţie de stăpân, existau trei categorii de sclavi: domneşti (ai domnitorului şi ai soţiei sale), boiereşti (ai boierilor), mânăstireşti (ai mânăstirilor).“

Cu acest prilej, pentru comunitatea din Valea Seacă, a fost organizat un eveniment comunitar inedit dedicat atât comemorării dezrobirii romilor din Romania cât și  lansării acțiunii comunitare cu nr 4 – privind îngrădirea tereneului oferit de Primăria Valea Seacă pentru un cimitir al comunei Valea Seacă.

Copiii de la Școală gimnazială nr 1 din Valea Seacă, au pregătit un moment artistic cu specific, și ne-au impresionat cu calitățile lor native.

Activitatea este parte a proiectului ”Incluziune socială activă prin dezvoltare locală” și este derulat de Fundația Star of Hope România în parteneriat cu Asociația Romilor Ursari din Dagâța și beneficiază de finanțare prin programul Active Citizens Fund România, finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021.