Și-am ajuns la final…

Joi, 29.09.2022, la Centrul Star of Hope din Dimăcheni (Botoşani) și la Centrul Star of Hope Valea Seacă (Bacău) a avut loc simultan, evenimentul de închidere a proiectului ”Incluziune Socială Activă prin Dezvoltare locală” cu sprijinul financiar Active Citizen Fund Romania, program finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021.

La eveniment au participat reprezentanți ai autorităților locale, cadre didactice, voluntari, elevi și alți membri din cele două comunități. La conferința de la Dimăcheni ne-au onorat cu prezența Tiberiu Manolache (subprefect Botoşani), Doina Nacu Manole (director DGASPC Botosani), Valentin Alexandru Colbu (director adjunct), Marinel Moruzi Marinel ((primar Dimăcheni), Maria Pintea (viceprimar Dimacheni), Dumitriţa Bidalac (consilier educativ), Aurora Vatamaniuc (preşedinte executiv Fundaţia Star of Hope Romania), în timp ce la Valea Seacă au fost prezenți Ion Pravăț (primar comuna Valea Seacă), Daniela Rău (director Școala Gimnazială nr 1 Valea Seacă), Ion Lepșa (viceprimar comuna Valea Seacă), Gabriela Răducanu (director programe Fundația Star of Hope Romania și coordonator proiect) și nu în ultimul rând Elena Motaș (reprezentant Prefectura Iași și Președinte Asociația Romilor Ursari din Dagâța).

Atmosfera a fost cu adevărat festivă şi deloc plicticoasă. Invitaţii au avut parte de surprize pregătite atât de mame (care au arătat cu bucurie covoarele ţesute de mâna lor în cadrul proiectului), cât şi de către copii, care au uimit participanţii printr-un dans surprinzător şi inedit (Dansul umbrelei). A fost modul în care copiii şi mamele au ales să mulţumească cu onestitate pentru toate beneficiile pe care le-au avut prin participarea la activitățile din cadrul proiectului.

Scopul acestui proiect a fost creșterea capacității grupurilor vulnerabile, inclusiv a cetățenilor romi și a tinerilor, din comunele interetnice și insuficient deservite: Valea Seacă (Bacău) și Dimăcheni (Botoşani) – în vederea minimalizării excluziunii și injustiției sociale și dezvoltarea abilităților de integrare.

Proiectul a ajutat 170 de persoane (din care 15 vor fi tineri și 50 romi) aflate în risc de sărăcie sau excludere socială să participet la acțiuni de creștere a capacității și a abilităților de integrare. A oferit servicii sociale prin activități de educare și formare competențe unui număr de 77 adulți vulnerabili (din care 28 tineri și 53 de romi). 80 de copii (din care 50 romi) aflați în situații de risc au beneficiat de servicii sociale prin furnizare activități de educare – ”Școală după Școală”.

Au fost înființate 2 Comitete Comunitare Consultative şi s-au desfăşurat 10 acțiuni comunitare. De asemnea, la fel de importantă este platformă online https://dezvoltarelocala.ro/ dezvoltată în cadrul acestui proiect şi care care se actualizează automat, asigurând accesul simplu pentru oricine.

Mai trebuie adăugat şi faptul că, pe parcursul celor 20 de luni de implementare a proiectului, copiii au beneficiat de servicii de educare de tip ”Școală după Școală”, iar adulții – de suport pentru educare și formare, susținere pentru creșterea capacității și a abilităților de integrare. Pentru dezvoltarea abilităților profesionale ale adulților au fost organizate ateliere de croitorie, iar doamnele din cele două comunități s-au arătat extrem de interesate să învețe o meserie și să realizeze lucruri utile pentru propriile gospodării.

Înființarea Comitetelor Consultative Comunitare a atras după sine creșterea gradului de încredere în forțele proprii a oamenilor din cele două comunități. Ulterior, problemele localnicilor din Valea Seacă și Dimăcheni au fost analizate și dezbătute în vederea soluționării în cadrul unor acțiuni comunitare, 5 acțiuni în comunitatea din Valea Seacă și alte 5 acțiuni la Dimăcheni. De asemenea, reprezentanții comitetelor consultative au participat la ședințele Consiliului Local și au reprezentat vocea comunității prezentând nevoile acestora și problemele pe care le au.

Activitatea este parte a proiectului ”Incluziune socială activă prin dezvoltare locală” și este derulat de Fundația Star of Hope România în parteneriat cu Asociația Romilor Ursari din Dagâța și beneficiază de finanțare prin programul Active Citizens Fund România, finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021.